Krav för programmet

Som au pair har du uppgiften att ta hand om värdfamiljens barn under avtalad arbetstid. Under dagen har du ofta ensam omvårdnad om de yngre barnen, ansvarar för deras säkerhet och välbefinnande. Dessutom ska ni har roligt tillsammans, som au pair är du inte bara handledare utan även lekkamrat. Var medveten om att dina värdföräldrar ger dig anförtroende för att ta hand om det mest värdefulla de har. Det är därför viktigt att de krav som ställs på en au pair också uppfylls.

Vad du ska tillföra

Att älska barn betyder allt och är det viktigaste! Du ska ha detta intresse med dig eftersom din vardag allra mest kommer att kretsa kring barn. Du kommer att hantera olika uppgifter och bli chaufför, kock, lärare, lekkompis, högläsare samt underhållare. Erfarenhet från barnomsorg är viktigt och önskas av de flesta värdföräldrar då de vill veta att de i fullt förtroende kan lämna sina barn hos dig.

Kraven på en au pair

au pair voraussetzungen

Om du är mellan 18 och 30 år uppfyller du redan det första kravet för programmet. Du måste också vara ensamstående och får inte ha några barn. Då barn kräver en del uppmärksamhet och ansvar är en god hälsa också ett krav för en au pair. Som au pair kommer du inte bara att ha ansvar för tillsynen utan även vara en förebild för barnen i familjen, detta är varför endast icke-rökare accepteras för programmet.

Skjutsa till skolan, hämta barnen från idrottsaktiviteter, lekträffar med andra barn: au pairer använder ofta bil och du måste därför ha körkort. Om du inte har det – inga problem! Du kan ändå ansöka och ta ditt körkort under ansökningstiden.

Ett annat krav för au pairer är att ha goda kunskaper i engelska och kan kommunicera med värdfamiljen samt barnen från början. Perfekt engelska är inget krav och gymnasienivå räcker.

Uppfyller du dessa krav? – En checklista

 • Du är mellan 18 och 30 år

 • Du är ensamstående och har inga barn

 • Du är frisk och röker inte

 • Du har körkort och erfarenhet av bilkörning

 • Du har goda kunskaper i engelska

 • Du har gått ut gymnasiet, lärlingsgymnasiet eller yrkesutbildning

 • Kvalificerat medborgarskap eller permanent kvalificerat uppehållstillstånd, för en eventuell visumansökan

 • Du har erfarenhet av barnomsorg och minst två olika referenser

 • Som ansökande behöver du minst 200 timmar erfarenhet med barn, allra helst med barn upp till tio års ålder

Dina erfarenheter

au pair kinderbetreuung

Som au pair kommer du inte bara att resa och upptäcka ett nytt land. Din värdfamilj överlåter ett stort ansvar till dig och vill att du ska ha tidigare erfarenhet från att ta hand om barn. Intyg på tidigare kunskaper och erfarenheter är därför en förutsättning för au pairer. Om du har längre erfarenhet kommer du oftast att hitta en familj snabbare. Du kommer också att ha nytta av tidigare erfarenhet då detta är det enda sättet att verkligen avgöra om en au pair är lämplig eller inte.

Det finns många sätt att skaffa erfarenhet av barnomsorg. Det kan vara annat än bara barnpassning i en familj, exempelvis praktik på förskolor eller barnhem, engagemang i idrottsklubbar, barnkollo eller undervisning.

För din ansökan behöver du minst två aktuella referenser från personer som inte har någon familjerelation till dig och som intygar dina erfarenheter. Dessa referenser ska kunna intyga att du har minst 200 timmar och allra helst inom arbete med barn under tio år. När du väl har uppnått detta kan du även räkna med erfarenhet inom din egen familj.

Upptäck våra programerbjudanden i USA, Nya Zeeland och England

Att vara au pair i USA ger dig en unik chans att lära känna det amerikanska livet i tolv månader eller mer. Genom att ta hand om barn kommer du snabbt att bli en del av din värdfamilj och få en syn av hur det är att leva i USA. Du kommer även att få en förbättrad engelska samtidigt som du upptäcker detta spännande land.
Duration
1
År
Age
Från 18
År
Price
11.950
SEK
England passar perfekt för en social au pair som är pigg på att uppleva den brittiska kulturen mellan sex till tolv månader. Du kommer mest sannolikt att bo nära London och dess enorma utbud av shopping, restauranger och evenemang. Du får även en engelsk extrafamilj, nya vänner och massor av härliga minnen.
Duration
6
Månader
Age
Från 18
År
Upptäck Kiwis värld och spendera mellan sex till tolv månader i en noggrannt utvald värdfamilj. Den största delen av våra Kiwifamiljer bor i städer som Auckland, Wellington och Christcurch. Detta lilla land på andra sidan jorden är känt för dess unika natur och fantastiska gästvänlighet!
Duration
6
Månader
Age
Från 18
År
Price
10.845
SEK

Uppfyller du dessa krav?

Perfekt! Börja direkt med din icke-bindande och gratis ansökan och skapa din au pair-profil. Så enkelt är det att bli au pair!

Du har frågor, vi har svaren:

 • För din ansökan behöver du två aktuella referenser från personer som inte har någon koppling (släkt osv.) till dig och som intygar dina erfarenheter. Dessa referenser ska kunna intyga att du har minst 200 timmar, allra helst inom arbete med barn under tio år. Det kan låta som mycket, men efter fyra veckors heltid som praktikant på en förskola  har du nästan samlat på dig alla timmarna. Genom regelbunden barnpassning kan du snabbt få ihop 200 timmar. När du väl har uppnått detta kan du även räkna in erfarenheter av barntillsyn i din familj och erfarenheter som ligger längre tillbaka i tiden.

  Dina erfarenheter av arbete med barn är inte bara ett viktigt krav som värdfamiljerna ställer när de väljer au pair. Du själv har också nytta av stor erfarenhet av arbete med barn. Det är det enda sättet att kunna avgöra om ett au pair-program är det rätta för dig. Du kommer snabbt att ta barnen till ditt hjärta, men det är inte alltid enkelt att ha ansvar för barn. Med optimala förberedelser och stor erfarenhet har du större möjlighet att avgöra om det är något du vill satsa på.

 • Ett bra sätt att göra fler erfarenheter inför din au pair-vistelse är uppdrag som barnvakt på fritiden. På det sättet samlar du både nödvändig erfarenhet inom barntillsyn och tjänar lite extra pengar.

  Dessutom kan du praktisera på förskolor, barnhem eller i grundskolan. Som relevanta erfarenheter räknas även deltagande på läger och i barnidrottsgrupper liksom privatlektioner för barn upp till tolv år.

 • Du behöver inte oroa dig för att din engelska måste vara perfekt, eftersom du får gott om språkträning under vistelsen utomlands. Du måste dock kunna använda engelska till vardags eftersom du måste göra dig förstådd och kommunicera med din värdfamilj. Genom intervjun på engelska med våra representanter förbereder du dig för samtalen med värdfamiljen. Du kan även se på film på engelska eller läsa böcker och tidningar på engelska. Om du inte har använt engelska på flera år kan du även ta en kurs på utbildningscentret för vuxna för att fräscha upp dina kunskaper.

 • Du behöver inte några intyg på speciella vaccinationer för att bli au pair. Det är ändå värt att rådgöra med en läkare för eventuella rekommendationer. Det bästa är att vänta tills du har placerats, för att du ska kunna undersöka vad som gäller för den specifika regionen.